sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

1/4

15.5.-30.6.
Heti Riga Marathonin jälkeen alkanut 3-semman loppu on pitänyt minut kiireisenä aina näihin päiviin asti. Kymmenen koetta + muutama esitelmä kuuteen viikkoon osoittautui melkoisen raskaaksi rupeamaksi vetäen patterit kyllä tyhjiin. 

Oman EKG:n tulkitsemista fysiossa
Urakka alkoi fysiologian kokeella, jossa aiheet sivusivat kardiologian, endokrinologian ja hematologian perusteita. Fysiologian jälkeen oli vuorossa fysiologian valinnaiskurssin koe ja histologia. Histologiassa pääsimme tunnistamaan näytteitä hengitysteistä, ruoansulatusjärjestelmästä, virtsateistä (mm. munuaiset), sukusolujen eri kehitysvaiheita sekä kaikki umpirauhaset. 

Histologian jälkeen edessä oli mikrobiologian toinen välikoe (immunologian perusteet) sekä koko semman pahin karikko, genetiikan välikoe. Aihealueina jälkimmäisessä olivat geneettiset markkerit ja niihin liittyvät todennäköisyyslaskut sekä suunnilleen kaikki mahdollinen erinäisistä kromosomaalisista poikkeavuuksista. Tästä selviydyttyäni päätin puristaa heti perään alta pois vielä koko kurssin loppukokeen. 

Hermojen tunnistamista
Tästä jatkettiinkin sitten täydellä tohinalla anatomian pariin ja toiseen välikokeeseen, joka käsitteli kaikki aivohermot ja ääreishermot. Tämäkin välikoe meni sen verran hyvin, että kurssin parhaimmiston mukana pääsin mukaan koko tähän astisen anatomian suulliseen loppu-examiin (ns. olympiadiin). "Kiva" juttu tässä oli se, että koe oli aikataulutettu heti seuraavalle päivälle, eli meillä oli käytännössä 24 tuntia aikaa kerrata koko 1,5 vuoden anatomia! Tämä pisti todella jännittämään, sillä vuodentakainen vastaava suullinen koe ei sujunut järin hyvin, ja tällä kertaa kysymykset voisivat tulla ihan mistä aiheesta tahansa (luut, lihakset, aivot, elimet, verisuonet, hermot). Sattumalta kuulustelijaksi osui sama professori kuin viimekin kerralla. Kysymyksetkin osuivat tällä kertaa kohdilleen: nivustyrä, nivuskanavan sisältö ja kolmantena kallon topografian muistaminen turkinsatulan ympäriltä (kitaluun ontelo). Anatomian opinnot olivat näin ollen paketissa!

Tämän jälkeen edessä oli "tauko" juhannuksen vuoksi, joka on muuten iso juhlapyhä myös täällä Latviassa. Kesäkuun viimeiselle viikolle oli tiedossa vielä kaksi loppu-examia: latviankielen koe sekä sokerina
Colonin kauneutta (histologyguide.com)
pohjalla koko tämän ja viime vuoden histologian loppu-exam. Sitä ennen läpikäytävänä oli vielä melkoinen suo mikroskoopin äärellä: kaikki tähän astiset toista sataa kudosnäytettä. Loppukokeeseen kuului käytännönosuus, johon sai arvalla kaksi kudosnäytettä. Näytteen nimen lisäksi piti niistä pystyä tunnistamaan kaikki rakenteet ja tietämään myös teorian niiden taustalta. Histologian laitos on täällä yksi niistä paikoista, jolla on niin sanotusti oma maineensa. Kaiken kukkuraksi  kuulustelijan suhteen jäi tällä kertaa mustapekka käteen: rustosyntyisen luun muodostuksen ja paksusuolen tunnistamisesta huolimatta edessä oli "pakollinen" neuvostotyylinen ripitys, josta ei saanut synninpäästöä. Hengissä kuitenkin selvittiin, ja näin neljännes opinnoista on vihdoin suoritettu!

"Varttilääkärit"
Koejakson aikana juoksutreenit jäivät väkisinkin vähemmälle. Riga Marathonin jälkeen kävin kokeilemassa SELL Gameseissa Ogressa 5000 metriä, mutta kroppa ei ollut luku-urakan keskellä viikossa ehtinyt palautua mihinkään. Tilannetta ei tämän lisäksi yhtään helpottanut se, että alkukesän kovimmat helteet osuivat juuri tuohon viikonloppuun. Kun jopa 3 min/km-vauhti kävi liian työlääksi puolimatkaan tultaessa, jäi juoksu käytännössä kesken, vaikka maaliin koulun värien puolesta hölkkäsinkin. Kisatavoitteet siirtyvät luonnollisesti tästä tulevaisuuteen, mutta jos siltä tuntuu, saatan käydä kokeilemassa ratajuoksua JKU:n väreissä ensi viikonlopun SM-viesteissä Tampereella ja mahdollisesti sitä seuraavana keskiviikkona Eliittikisoissa Joensuussa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti