maanantai 16. toukokuuta 2016

Lattelecom Riga Marathon

Kuva: Lattelecom Riga Marathon Facebook
Kevään neljäs yritys juosta puolikasta tapahtui eilen sunnuntaina täällä "kotikentällä" Riiassa. Koko viikonlopun tapahtuma, Lattelecom Riga Marathon koostui useasta startista (mm. maraton, puolikas, 10km ja 6km), keräten yhteensä noin 33000 osallistujaa. Näistä reilut 4000 kilpaili puolikkaalla yhdessä vajaaan 2000 maratoonarin kanssa. 

Kisareitti kiersi ympäri Riian keskustaa (mm. omalla kotikadullani), poikkesi Daugava-joen toisella puolella, meni läpi Vanhan Kaupungin ja kulki edestakaisin moottoritietä pitkin. Keli sunnuntaiaamuna oli muutoin hirmusateiseen viikonloppuun nähden erinomainen: kuivaa, pilvistä, lämmintä n. 15 astetta, eikä tuulesta ollut haittaa muuta kuin aukealla moottoritiepätkällä.

Kisaan päätin lähteä reippaasti liikkeelle, koska tiesin ensimmäiset 4 kilometriä erittäin nopeiksi ennen sillalle kiipeämistä. Tämä tulikin 3:02/km-vauhdilla. Nykykunto ei kuitenkaan kestänyt  reitin toisen neljänneksen kolmea isoa mäkeä (sillalle kiipeäminen, u-käännös mäen päällä ja silta takaisin). Hyvä peesi olisi kyllä ollut tarjolla, sillä huippuafrikkalaisjuoksijoista koostunut ryhmä juoksi omaa maratoniaan suurimmaksi osaksi samalla reitillä tavoitteenaan uusi reittiennätys. Putosin porukasta 6km:n kohdalla 3:04-keskivauhdista. Koko loppumatkan sain taivaltaa yksin, mikä ei oikein napannut. Kiitos kuitenkin kaikille reitin varrelle tulleille tuttaville sekä kanssakilpailijoille kannustuksesta. Se auttoi eteenpäin.

Maaliin saavuin 6:ntena ajassa 69:15. Kolmen kärki (kenialainen, georgialainen ja latvialainen) juoksi erinomaisesti 65:30:n pintaan. Puolikkaan tavoin myös maratonin kärki rikkoi reittiennätyksen alle 2:12-ajalla. Reittinä Riika muistuttaa etäisesti New Yorkin maratonia, eli kyseessä ei ole mikään maailman tasaisin reitti, mutta kunnon palkintorahaa on tietysti tarjolla asiaan kuuluvasti molemmissa lähdöissä  - kuuluuhan kisa IAAF:n bronze label -kategoriaan.

Tämän vuoden yritykseni rikkoa EM-kisarajaa sujuivat siis hyvin vaihtelevissa merkeissä: tammikuussa parhaassa kunnossa ollessani kisa Floridassa peruuntui myrskyn takia, helmikuussa Barcelonassa syntyi ennätys 66:40, huhtikuussa SM-maantiejuoksu Jyväskylässä päättyi keskeytykseen, ja nyt tuloksena vaisu 69:15. Eräs merkittävin syy laskevaan trendiin on ollut talvesta asti vaivannut alavatsa, jonka oireet ovat pahentuneet tässä pikku hiljaa pitkin kevättä. SM-maantien jälkeen harjoittelun intensiteettiä on ollut pakko laskea. Magneettikuvien perusteella alavatsaseudussa kaikki ei ole kunnossa, eikä se näytä ainakaan juoksemalla parantuvan. Valitettavasti edessä on siis ennaltamääräämättömän pituinen juoksutauko. Peli on joskus kovaa! Nyt pitää vain keskittyä meneillään oleviin opintoihin, joita riittää tällä lukukaudella juhannukseen asti. Hyvää kesää!

TULOKSET