maanantai 21. heinäkuuta 2014

Savo Games

Onnistuneet Lapinlahden Eliittikisat ovat takanapäin. Kisakalenteria suunniteltaessa mietin pitkään Belgian Heusden-Zolderissa järjestettävän KBC Nachtin ja Savo Gamesien välillä. Päädyin kuitenkin jälkimmäiseen vaihtoehtoon, kun kotimaassa oli kerrankin tarjolla 5000 m:n kisa. Kaiken lisäksi Lapinlahti ei ole vielä ikinä pettänyt (mm. 1500 m:n enkkani on juostu samaisella nopealla radalla).
http://areena.yle.fi/tv/2226183?start=25m49s

Taika kesti jälleen kerran, vaikka kuuma hellesää meinasi tehdä tepposet. Kisa järjestettiin tietysti päivän kuumimpaan aikaan klo 17. Lämpöasteiden kohotessa 25:een omat odotukset eivät yleensä yhtä korkealle kohoa, kun matkana on yli 3000 metriä; ei vaikka Jenkeissä yritin kuumiin olosuhteisiin neljä vuotta totutella. Siksi asetin päivän kisaan varovaiseksi tavoitteeksi 14.30.


Tuntia ennen starttia ilmestyi reipas sadekuuro kuin taivaan lahjana. Se toi myös hieman pilviverhoa ja viilensi ilmaa sopimoilleen. Tämän seurauksena - kun kerran vauhtia kisassa oli tarjolla - tuli intouduttua hieman liian kovaan alkuvauhtiin. Vauhti sentään tasoittui parin kierroksen jälkeen, ja tonniin tultiin noin ajassa 2.50. 1500 metriin tultaessa eroa kärkiporukkaan alkoi muodostua ja myös Vattulainen pyyhälsi ohitseni. En pysynyt peesissä, vaan eroa muodostui n. 15-20 metriä. Näin jatkoimme seuraavat pari kilsaa tasaisesti hidastuen (nouseva lämpö ja kova alkuvauhti alkoivat tuntua), kunnes Vattulaisen selkä alkoi jälleen lähetä. Menin veturiksi ja yritin rypistää Sollentunan kaltaista kiihtyvää loppua (67-65-62?). Ennätystä ajatellen kiri jäi tällä kertaa vähän torsoksi, mutta tiukasti pyristellyt Vattulainen sentään pysyi takana. Loppuaikaan 14.23,30 täytyy olla tyytyväinen. Se jää vain pari sekkaa ennätyksestäni ja on uran toiseksi nopein vitonen. Myös torstain valmistautuminen kisaan oli luvalla sanoen heikko, ja vasta perjantaina pidetty lepopäivä palautti vireen sellaiseksi, että viivalle ylipäätään kehtasi ilmestyä. Seuraavat mittelöt ovatkin yksi ratakauden päätavoitteista, Kalevan Kisat Kuopiossa kuun vaihteessa - silloin toivottavasti muutaman sekunnin kovemmassa tikissä!

TULOKSET

VKO 29: Kisaviikko

MA
Ap: 10km+5x100m
TI
Ap: 7km+kuntopiiri
Ip: Radalla 5x400m 65,1"-64,7", pal. 400m/10'+3x200m 29,7"-29,2", pal. 200m
KE
Ap: 6km+5x80m
TO
Ap: 6km+5x100m + kuntopiiri
Ip: Radalla 6x200m 31,5"-30,0", pal. 200m + 5x100m
PE
Lepo
LA
Ip: 8km+5x100m, pal. 100m+2km
SU

maanantai 14. heinäkuuta 2014

Lomalla MM-kisojen lomassa

Kangasniemellä hellettä
Ensin pelataan 120 minuuttia, ja sitten Saksa voittaa... vai miten se meni? MM-kisat ja samalla penkkiurheilijan kova urakka on ohi taas joksikin aikaa. Kuukausi alkaa olla siinä rajoilla, mitä ukko kuuden tunnin aikaerolla kestää - etenkin jos aamulla on herättävä joko töihin tai treeneihin.

MM-matseja oli nautittavaa seurata, vaikka itse nykyisin suhtaudunkin eri joukkueisiin melko neutraalisti. Pelasin futista B-junnuihin asti, mutta sen jälkeen en ole ollut kovinkaan intohimoinen lajin seuraaja (en esimerkiksi ole perillä viimeisimmistä seurasiirroista jne.). Oma suosikkini kisojen aikana vaihteli siis useampaankin otteeseen peliesityksistä riippuen.

No, olivatko nämä kaikkien aikojen MM-kisat? Tietysti tätä on mahdoton sanoa; muistot kun tuppaavat ajan kanssa kultaantumaan. Vaikka Saksa lopulta olikin suunnilleen ainoa maa, joka pystyi pelaamaan kisat loppuun saakka ihailtavan tarkasti roolitettuna, ei edes heidän joukkueestaan kukaan noussut erityisemmin ylitse muiden - maalivahti Manuel Neueria lukuunottamatta. Hän oli koko turnauksen ajan erinomainen, puolustuksen viimeinen lukko, joka pelasi maalivahdiksi erittäin proaktiivisesti puolustuslinjan takaisena liberona. Kisoja katsellessa jäin kaipaamaan mm. Ronaldon, Beckhamin ja Roberto Carloksen kaltaisia pelaajatyyppejä. Missä olivat salaman nopeat ja/tai teknisesti häikäisevät kärkimiehet? Entä vapareita vastustamattomasti sisään laukovat keskikenttämiehet? Monta vapaapotkumaalia kisoissa edes tehtiin? Myös puolustajat olivat jopa parhaiden maiden osalta yllättävän haavoittuvaisia tai muuten vaan kömpelöitä (vrt. Italia parhaimmillaan).

Toki jalkapallon kehittymisellä itse pelin ja taktiikan osalta voi myös olla oma merkityksensä: espanjalainen lyhytsyöttöpeli on tullut jäädäkseen, mutta tähän yhdistettynä aiempaa nopeampi hollantilaistyyppinen pystysuuntapeli tuntui olevan myrkkyä etenkin taitojalkapallosta tai hitaasti etenevästä, pallonhallinnastaan tunnetuille joukkueille. Seuraavat kisat näyttävät, pystyvätkö esimerkiksi viihdyttävästi pelanneet, Chilen ja Meksikon kaltaiset "uudet maat" yllättämään. Otteisiin tarvitaan kuitenkin hieman lisää varmuutta: Jos et itse osaa käyttää hyväksi yhtä pelissä tarjoutunutta tilaisuutta, tilastollinen todennäköisyys sille, että pallo "sattuu" pomppimaan ennakkosuosikkina pelaavalle vastustajalle, kasvaa. Näin kävi myös Argentiinalle loppuottelussa. Argentiinan avainpelaajan, Lionel Messin uroteot Barcelonassa olivat hyvin tiedossa. Hänen ennakoitiin olevan pelaaja, joka kykenee ratkaisemaan otteluita yksinään jopa MM-tasolla. Siihen nähden mitä Messi kentällä sai aikaan - kaikista paineista ja miesvartioinnista huolimatta - oli pettymys: vaipuminen ratkaisupeleissä tavallisten kuolevaisten tasolle ilman yhtään maalia pudotuspeleissä. Näin ollen kultaisen pallon valintaa ei voi pitää muuna kuin FIFA:n kabinettipäätöksenä!

Miltä näyttää jalkapallon tulevaisuus neljän vuoden kuluttua? Nähdäänkö mukana Pohjoismaita (Näissä kisoissa ei ollut yhtäkään.)? Entä mitkä maat lyövät itsensä läpi? Monissa lehdissä on arvuuteltu USA:n oleva seuraava jalkapallon (soccer) suurvalta. Itse en tähän usko. MM-kisat herättävät siellä kiinnostusta kisojen ajan, mutta valitettavasti innostus laantuu aina neljäksi vuodeksi, heti kun seuraava jenkkifutis-/koripallo-/baseball-kausi pyörähtää käytniin. USA:ssa olisi paljon potentiaalia, jos maan kaikki ulkomaalaistaustaiset saataisiin rekrytoitua lajin pariin. Valitettavasti vanhan koulukunnan punanskojen socceria dissaavat ja "ainoaa oikeaa" jalkapalloa (football) korottavat mielipiteet eivät ainakaan nosta lajin suosiota. Ja onhan se selvää, että kun lajeja aletaan vertailla keskenään, niin parin sekunnin hyökkäyksiin ja pitk(ästyttäv)iin jääkaappitaukoihin tottuneelle jenkille soccerissa ei tapahdu riittävästi. Heille action merkitsee vain joko maalia tai loppuunsaatettua hyökkäystä, touch downia, joka tuo pisteitä. Itse peliin ei jakseta uppoutua niin syvällisesti, että siitä pystyttäisiin tunnistamaan lajille ominaisia taktisia nyansseja.

Omat treenit MM-kisojen lomassa ovat sujuneet hyvällä sykkeellä. SM-viestien jälkeen vuorossa on ollut kisailun sijaan hieman reilumpi määräviikko. Palauttavan määräharjoittelun ohella tein yhden kevyemmän nopeusharjoituksen torstaina ja 12 km:n mittaisen vauhdinvaihtelutreenin lauantaina, johon sai lopussa jo ihan luukuttaa. Ruuvi kiristyy ja toivottavasti kunto alkaa pian olla sillä mallilla, että siihen uskaltaa itsekin olla tyytyväinen. Vielä joutui 3:30:n tavoitepalautusvauhdista vähän himmaamaan... Viikko huipentui kaverin tarjoamaan kylpylään ja buffettiin Hotelli Laajavuoressa sekä mökkeilyyn Kangasniemellä. Palautuminen pitäisi siis olla kunnossa! :)

VKO 28: Palauttavaa määrää

MA
Ap: 8km
Ip: 22km+6x80m
TI
Ap: 8km 
Ip: 15km+Vauhtileikittely 5km
KE
Ap: 8,5km+3x100m
Ip: 18km
TO
Ap: 5,5km+perusvoima+5x100m+2km
Ip: Radalla nopeus 2x5x80m, pal. 2'/5' + 5x60m, pal. 3' + 10km
PE
Ap: 10km+5x100m
Ip: 14km+10x100m, pal. 100m+1km
LA
SU
Ap: 27km

187km

maanantai 7. heinäkuuta 2014

SM-viestit Lahti

SM-viestit on kisailtu aurinkoisessa Lahdessa. Edessä oli jälleen urakointia kahdella matkalla, lauantaina 4x800 m ja sunnuntaina 4x1500 m. Alkuviikko treenailtiin tarkoituksella vielä melko kovaa "varastoon" tulevia viikkoja varten, höystettynä parilla matkavauhtisella nopeuskestävyystreenillä. Vedot menivätkin erittäin hyvin siitä huolimatta, että ne on tällä kaudella jätetty hieman vähemmälle.

Lauantain kasin viestiin lähdimme kokoonpanolla Puttonen-Rehnström-Manninen-Nieminen. Alun perin 3-osuudella piti juosta hyvin ennätyksiään parannellut Jussi Huuskonen, mutta hänen sairastuttuaan piti maratoonari-Manninen hälyttää paikalla muutaman tunnin varoajalla. Viesti meni kyllä koko porukalta 2-3 sekuntia yläkanttiin: viides sija ajalla 7.50,68 maistui erikoismiesten seurassa. Oma juoksu tuntui erittäin hyvältä: lähdin ankkuriosuudelle reilun sekunnin Turun Bertolottin jälkeen ja ajoin hänet riskillä kiinni 300 metrin jälkeen. Toisen kiepin takasuoralla 1.50:n miehen kyyti alkoi kylmätä ja hapot nousta. 600 m tuli 1.24:een ja tämän jälkeen oli vain pakko toteuttaa hallittu hölläys totaalikanttauksen välttämiseksi, samalla taakse vilkuillen ettei kukaan tule ohitse.

Seuraavan päivän 4x1500 m:llä mitalit olivat jälleen tiukassa; itse asiassa taso paperilla oli laajempi kuin vuosiin. Jussin sairastaessa kokoonpano oli jälleen sama kuin edellispäivänä - Manninen ja Rehnström vain eri järjestyksessä. Valitettavasti joukkueen paras kulku taisi jäädä lauantaihin: sen sijaan että olisimme päässeet kärkiporukassa muilta karkuun, olimme koko viestin ajan jojon päässä takaa-ajajan asemassa. Omalle ankkuriosuudelle ei siis jäänyt enää panosta vaan juoksin koko osuuden omassa rauhassa. Tämä meni tällä kertaa täysin ilman raastoa, sillä jalat olivat edelleen tyhjän tuntuiset edellispäivän (itselle harvinaislaatuisista) hapoista. Joukkueelle tällä kertaa siis 6:s sija plakkariin ajalla 16.33,10. Mitaleille vaadittiin jälleen kerran (vain) se noin 16 minuutin aika. Se on jokavuotinen fakta nykypäivänä. Siinä on tavoitetta - joskushan siihen ollaan kyetty. 

Onneksi sprintterit korjasivat tänä vuonna tilannetta: oli hienoa seurata JKU:n sensaatiomaista tuplamestaruutta sekä miesten että naisten pikaviesteistä. Myös naisten 4x400 metrin mestaruus matkasi Jyväskylään.

TULOKSET


VKO 27: Nopeuskestävyyttä viesteihin

MA
Ap: 10km+5x100m + kuntopiiri
Ip: 15km
TI
Ap: 8km 
Ip: Radalla 6x400m, pal. 400m: 65,5-59,5" + 5x100m
KE
Ap: 10km
Ip: 20km+3x100m
TO
Ap: 8km+kuntopiiri
Ip: Radalla 2x400m 70,0", 68,0" + 2x200m 28,9", 28,3", pal. 400m + 5x80m kovaa
PE
Ap: 7km
Ip: 8km+10x80m
LA
Ap: 3km
Ip: SM-viestit Lahti 4x800m 7.50,68 5:s
SU
Ap: 2,5km
Ip: SM-viestit Lahti 4x1500m 16.33,10 6:s

144km